Tadabur Wahyu Siri 28

Ringkasan dan Ulasan Kitab Tafsir al-Tahrir wa al-Tanwir Oleh Ibnu Asyur

Ibnu Asyur & Pengulangan Cerita Dalam al-Quran

Berlaku pengulangan cerita yang ketara dalam al-Quran. Akan tetapi perincian cerita adalah berbeza dari satu tempat ke tempat yang lain.

Keadaan ini bagi Ibnu Asyur sebenarnya tersirat disebaliknya beberapa objektif lain yang tersendiri. Obejkit-objektif itu ialah:

i- Mengelakkan berlakunya penceritaan yang terlalu panjang disesuatu tempat dalam Al-Quran.

Keadaan itu jika ada boleh mengganggu penyampaian objektif sebenar. Dengan itu pembaca akan keliru dan tidak dapat menanggapi objektif utama.

ii- Cerita yang disampaikan secara berasingan adalah bersesuaian dengan objektif perbincangan yang sedang dilakukan pada ketika itu.

Dengan itu didapati kisah-kisah yang sama kadangkalanya disebut secara ringkas di satu tempat tetapi diceritakan secara panjang lebar di tempat yang lain tetapi bersesuaian dengan topik yang dibincangkan.

iii- Kadangkala penceritaan itu bertujuan memberi peringatan terhadap kesilapan pembaca berkaitan maklumat mengenai cerita tersebut dan kadangkala penceritaan itu tidak bertujuan demikian.

bersambung…
Ustaz Rosli

19 Rabiulawal1440

27 November 2018
💥💥💥💥💥💥💥💥💥
Bagi yg berminat menerima mesej watsup ini, anda perlu save no 0192773619 dan hantarkan mesej ‘setuju’ dan nyatakan nama anda.
💥💥💥💥💥💥💥💥💥
Jika bermanfaat sila share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *