TADABUR WAHYU SIRI 55

6.0 Pendidikan Surah Al-Fatihah (2)

Sebenarnya bukanlah terlalu sukar untuk memahami bagaimana al-fatihah mampu menjadi surah yang membawa kepada kebahagiaan.

Bahkan Al-Fatihah adalah surah yang mampu membentuk keperibadian seorang manusia.

Hal ini berlaku apabila seorang yang membaca surah al-fatihah telah mengiktiraf segala nikmat Allah yang telah diberikan kepadanya !!!

Dalam masa yang sama dia juga telah nmengiktiraf keagungan dan kekuasaan Allah s.w.t.

Jiwa yang telah tunduk di hadapan keagungan Tuhan itu sudah tentu tidak mampu lagi untuk mendabik dada dan merasakan dirinya pemilik sebenar kepada kelebihan dan nikmat yang didapatinya di dunia ini.

Harta, kepandaian, kekuasaan dan pengaruh serta seluruh unsur keduniaan yang lain dirasakan terlalu kecil di depan kekuasaan Allah dan kebesaranNya !!!

Bacaan surah al-fatihah yang menyelami maksud ini sudah tentu akan membentuk seorang manusia yang bertanggungjawab, merendah diri, berusaha menghargai segala peluang yang diberikan kepadanya dan merahmati setiap yang berada di sekelilingnya.

Ini kerana surah al-Fatihah mengajar kita untuk bukan sahaja mengakui pemberian Allah kepada kita, bahkan dalam masa yang sama turut menyebut sifat Allah yang penting dalam membentuk keperibadian manusia. Tuhan Yang Menguasai Sekelian Alam !!

Ringkasan dan Ulasan Kitab al-Tahrir wa al-Tanwir Oleh Ibnu Asyur

Ustaz Rosli
15 Rabiulakhir 1440
24 Disember 2018
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Bagi yg berminat menerima mesej watsup ini, klik sini https://bit.ly/2rqH9lO dan nyatakan nama anda.
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Sila share untuk manfaat lebih luas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *