Siri 1 Ringkasan dan Ulasan Kitab al-Tahrir wa al-Tanwir Oleh Ibnu Asyur

Tamhid

Setelah memuji Allah dan berselawat terhadap Rasul s.a.w Ibnu Asyur telah memuji para pentafsir yang telah menghasilkan penerangan terhadap kitab Allah yang suci. Seterusnya beliau menyatakan bahawa keinginan beliau untuk menghasilkan sebuah kitab tafsir telah lama tersemat disanubari . Keinginan ini timbul hasil daripada pembacaan beliau terhadap kitab al-Quran dan hasil penulisan para ulama silam.

Namun demikian, keinginan itu sekian lama terpendam apabila beliau mengenangkan betapa usaha besar ini adalah sesuatu yang berat untuk dipikul. Sudah tentu banyak cabaran yang perlu dihadapi dan diharungi. Setelah sekian lama keinginan Ibnu Asyur semakin memuncak khususnya apabila beliau menyatakan hasrat mulia itu kepada sahabat-sahabatnya Begitu juga apabila beliau mengenangkan kesungguhan para pentafsir terdahulu seperti Ibnu Rushd.

Akhirnya keinginan ini tidak dapat disekat lagi, Ibnu Asyur berazam untuk menghasilkan sebuah tafsir yang menerangkan perkara-perkara yang belum dijelaskan oleh kitab-kitab tafsir terdahulu. Beliau juga berazam untuk memberikan pandangan dalam perkara yang diperselisihkan oleh ahli tafsir dalam sesuatu isu. Ibnu Asyur menjelaskan bahawa pentafsir sering berada di antara dua pendirian ketika berdepan dengan kupasan para ulamak terdahulu:

1. Mereka yang hanya menerima bulat-bulat apa yang telah di ajukan oleh mereka yang terdahulu .

2. Mereka yang menolak segala apa yang telah dinyatakan oleh para pentafsir terdahulu.

Kedua-dua pendirian di atas adalah tidak baik mengikut Ibnu Asyur, sebaliknya kata-kata para ulamak terdahulu perlu menjadi rujukan namun demikian kata-kata mereka itu tidak boleh diterima secara membuta tuli sebaliknya perlu dikaji dan diteliti dengan nilaian ilmu.

Disediakan oleh:
Ustaz Rosli bin Mokhtar
Bandar Baru Bangi, Selangor
1 Muharram 1440
11 September 2018

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *